Sportsko odeljenje

Audio

Mada se ne može zaboraviti da se ranije smatralo sasvim normalnim da učenici koji se profesionalno bave bilo kojim sportom pohađaju vanrednu nastavu, pa čak je ponekad bilo slučajeva i da takva deca steknu samo osnovno obrazovanje, srećom po sve koji su zainteresovani i njihove roditelje, to jest staratelje, sada postoji i sportsko odeljenje, a koje upisuje srednja škola “Sveti Arhangel” u Novom Sadu. Sasvim slobodno možemo da kažemo da je u pitanju apsolutno idealno rešenje upravo za takve učenike i to tim pre što se nastava odvija prema jasno definisanom nastavnom programu, a koji je u potpunosti odobren od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najjednostavnije rečeno, odredbama pomenutog nastavnog programa je predviđeno da đaci koji se opredele za školovanje u ovom odeljenju naše institucije pohađaju nastavu prema pravilima koja su prisutna i u okviru školovanja za gimnaziju opšteg tipa, tako da će oni biti ne samo uspešni sportisti, nego će i imati odličnu priliku da steknu opšte obrazovanje. Sve što smo pomenuli, naravno ne znači i da oni ne mogu, u slučaju da imaju želju i volju, da se po uspešnom završetku školovanja i prijave za pohađanje nastave u okviru konkretne više škole ili fakulteta. Ukoliko su u mogućnosti da to učine, biće prijatno iznenađeni činjenicom koliko je to, zapravo jednostavno, a najpre zato što je diploma koju će im izdati srednja škola “Sveti Arhangel”, Novi Sad po završetku školovanja zvanično odobrena od strane relevantnih državnih institucija i tretira se kao potpuno zakonski, to jest pravno važeći dokument.

Zahvaljujući rešenju izdatom od Privrednog suda, dana 09. novembra 2016, godine, a koje nosi oznaku 205/2016 sportsko odeljenje, odnosno naša škola je označen kao potpuno zadovoljavajuća, te je navedeno da pomenuta institucija ispunjava sve zahteve koji su potrebni da bi mogla da se bavi obrazovnim aktivnostima.

Kada je reč o samom školovanju, važno je da svi koji su zainteresovani baš za sportsko odeljenje znaju i to da je u pitanju nastava koja traje ukupno četiri godine, a naša škola svima nudi mogućnost ne samo za vanredno, već i za odabir redovnog školovanja, te takođe zainteresovane osobe mogu i da odaberu dokvalifikaciju ili, jednostavno da pristupe postupku prekvalifikacije kada to budu želeli. Zapravo se radi o tome da dokvalifikaciju mogu da izvrše sve osobe koje su prethodno imale prilike da se školuju za određeno zanimanje trećeg stepena, uzevši u obzir da ovo odeljenje podrazumeva sticanje zvanja četvrtog stepena. Ali, sa druge strane, prekvalifikacija je prvenstveno namenjena osobama koje, najprostije rečeno žele da promene stečeno zanimanje, te da na taj način omoguće sebi vlasništvo nad još jednom diplomom.

Podrazumeva se i to da svako ko se odluči za pohađanje nastave u okviru odeljenja ovog tipa neizostavno mora da se bavi sportom i to profesionalno, a o čemu će prilikom upisa morati da dostavi i relevantan dokaz.

Budući da je u pitanju gimnazijsko obrazovanje opšteg tipa, to su u nastavnom programu zastupljeni prvenstveno oni predmeti koji se izučavaju kroz sve četiri godine školovanja, to jest srpski jezik i književnost, kao i prvi strani jezik, odnosno opšti predmeti fizičko vaspitanje i matematika. A takođe, svi đaci u ovom slučaju treba da pohađaju i nastavu koja je određena za predmet latinski jezik, odnosno drugi strani jezik, te su u nastavnom programu i predmeti fizika, istorija i hemija, kao i biologija i predmet računarstvo i informatika, ali i geografija, a tu je i predmet likovna kultura, te muzička umetnost. Među brojnim opštim predmetima su zastupljeni i ustav i pravo građana, kao i sociologija, filozofija i psihologija, a svi đaci koji se odluče za sportsko odeljenje imaju dužnost da odaberu između građanskog vaspitanja i predmeta verska nastava, koji su ujedno svrstani u obavezan izborni predmet.

Zahvaljujući činjenici da je nastavni program tako koncipiran, svako ko se bude odlučio za sportsko odeljenje, a koje zvanično organizuje srednja škola “Sveti Arhangel” u Novom Sadu će biti u prilici da se pohvali činjenicom da je stekao opšte obrazovanje.

Svi predavači koji sprovode nastavu u ovom slučaju se pridržavaju pravila koja određuje Ministarstvo za unapređenje obrazovanja i to primarno kada je u pitanju literatura koja se koristi za vreme nastave i to bilo koje vrste.

Dobro je da znate i to da naša institucija maksimalno izlazi u susret svim obavezama koje neizostavno profesionalni sportisti imaju, tako da ćete imati prilike da se sa zaposlenima dogovorite oko svih detalja.

Top