10 saveta za uspeh u srednjoj školi

10 saveta za uspeh u srednjoj skoli
10 saveta za uspeh u srednjoj školi

Za uspeh u srednjoj školi preporučuje se usvajanje jednostavnih veština i navika, od kojih su neke veoma važne i za budući uspeh na fakultetu, radnom mestu, za uspeh u životu. Osobe koje ih poseduju probleme rešavaju brže i efikasnije, ostaje im više vremena za lična interesovanja, hobije i uživanje, pa su opuštenije i zadovoljnije.

Neke od saveta koje dajemo moći ćete da prihvatite odmah, a drugi će tražiti više angažovanja i vremena. Budite uporni i rezultati neće izostati.

Ukoliko pomislite da ste ove i slične preporuke već mnogo puta čuli, tu smo da se složimo. Razmislite, iskreno, da li ste pokušali i da ih primenite. Ova školska godina je prilika. Započnite odmah.

1. Upravljajte svojim vremenom

Ako više volite termin „time management“, govorimo upravo o tome. Vaš zadatak je da slobodno vreme, koje preostaje posle boravka u školi, upotrebite na najbolji način. Obavezno koristite dnevni planer, u papirnoj ili onlajn formi. Može i oba. Vreme je ograničeno i njegovo pravilno korišćenje čini razliku između uspeha i neuspeha.

2. Nikad nije kasno za dobre radne navike

Ukoliko ih imate – odlično! A ako ih nemate – razvijajte ih. Prvo one osnovne. Pohađajte časove redovno i potrudite se da budete spemni za čas. Uvek radite domaće zadatke, odnosno ono što su predavači preporučili, svakodnevno čitajte zabeleške koje pravite na času, odredite vreme kada ćete na nekom mirnom mestu svakog dana učiti, čak i ako sutradan neće biti ispitivanja.

3. Postavite realne ciljeve

Nerealni ciljevi su veoma štetni i dovode do frustracija i razočaranja. Dobro procenite šta možete da postignete i planirajte u skladu sa tim.

4. Maksimalno se koncentrišite na času

Slušajte i postavljajte pitanja ukoliko nešto nije jasno.

5. Naučite da pravite dobre beleške

Sigurno ne možete zapisati sve što predavač kaže na času, ali to ne znači da ne treba da pravite beleške. Obavezno im se vraćajte posle ispitivanja da proverite da li ste zapisali važne stvari koje se javljaju u pitanjima. Ako ih nema, dopunite beleške. Učenje sa školskim drugovima i razmena beležaka je takođe dobra, kao i pisanje novih beležaka na osnovu postojećih u sažetijoj formi. Ukoliko ste osoba koja dobro pamti vizuelne informacije neka beleške sadrže crteže, dijagrame, različite boje.

6. Ne propuštajte da uradite domaće zadatke

Predavači zadaju domaće zadatke sa svrhom i smislom i oni su tu da vam olakšaju proces usvajanja znanja. Dozvolite da „rade za vas“ i naredne faze učenja će biti lakše.

7. Pregledajte beleške istog dana

Posle časa ili kod kuće, dok je sećanje još uvek sveže, najbolje je pročitati i dopuniti beleške svim onim čega se setite. Možete ovo uraditi i sa drugom ili drugaricom iz razreda.

8. Organizujte svoj prostor

„Postoji mesto za svaku stvar i svaka stvar ima svoje mesto“ – ovo pravilo, pomoću kojeg ćete uštedeti vreme, primenite odmah na sve što koristite za učenje – udžbenike, sveske, laptop, pribor za pisanje i crtanje…

9. Održite motivaciju, i kad nije lako

Neki predmeti će u toku školovanja sigurno biti manje interesantni, neki veoma teški, način rada nekih profesora vam neće odgovarati. Ukoliko ne možete da pronađete ništa što bi vas motivisalo, posmatrajte ih jednostavno kao prepreku na vašem putu ka uspehu i cilju, koja se mora savladati.

10. Budite posvećeni učenju

Započeli ste svoje školovanje i treba da ga završite na način da od obrazovanja dobijete maksimum. Istina je, a ne fraza, da će vam znanja i zvanja koja steknete sigurno koristiti, i da će se napor isplatiti.

PODELITE: