8 saveta za blistav osmeh

8 saveta za blistav osmeh
8 saveta za blistav osmeh

Kako žene, tako i muškarci posebno vole da njihov osmeh zablista, ali mnogi ne razmišljaju na vreme o tome kako da očuvaju zube da budu zdravi, već ih oštećuju unosom raznih nezdravih namirnica i neadekvatnom higijenom.

Od samog rođenja dece treba obratiti pažnju na zdravlje njihovih zuba i desni, a kako bi u budućnosti bili pošteđeni od čestih odlazaka kod zubara i nepotrebnog mučenja sa lečenjem upaljenih desni i pokvarenih zuba. Naravno da je još važnije u starijoj životnoj dobi pažljivo ih negovati, jer će to umnogome uticati i na stanje zdravlja celog organizma.

Ako i vi želite da još dugo da pokazujete svoj lepi osmeh, poslušajte ovih 8 saveta za blistav osmeh. Promenite nezdrave navike i očekujte da će vaši zubi još dugo biti beli, a desni zdrave.

1. Vodite računa o svakodnevnoj higijeni

Ovde se ni u kom slučaju ne savetuje preterivanje, jer stomatolozi uglavnom preporučuju da na dnevnom nivou treba zube prati dva do tri puta. Zapravo je idealno ako možete da ih operete odmah nakon jela, ali ako niste u takvoj situaciji, onda će biti sasvim dovoljno da to učinite ujutru, pošto ustanete iz kreveta i uveče, neposredno pre nego što krenete na počinak.

2. Unosite dovoljne količine vitamina

Ukoliko vam imunitet opadne, vrlo verovatno da će se to u nekom trenutku odraziti i na kvalitet vaših zuba. Zato je prevencija nraočito važna, pa se preporučuje da tokom celog života unosite sve potrebne namirnice, koje su bogate vitaminima, mineralima i mnogim drugim hranljivim sastojcima, a što sve ima uticaja i na kvalutet vaših zuba. U principu, raznovrsna ishrana se smatra imperativom, ako želite da vaši zubi i desni budu godinama zdravi.

3. Obratite pažnju na unos kalcijuma kroz hranu

Iako se neretko preporučuje dodatno unositi kalcijum, a uz korišćenje različitih hemijskih suplemenata, ne postoji ništa zdravije i bolje od konzumiranja namirnica bogatih kalcijumom. Najjednostavnije je piti redovno mleko i jogurt, te jesti sir, pa budite potpuno uvereni da ćete na taj način uneti upravo onoliko kalcijuma, koliko je vašem orgaizmu u toku jednog dana potrebno.

4. Jedite jabuke sa sve korom

Možda ste čuli za čuvenu izreku: “Jedna jabuka na dan, drži doktora van”. Hranljivost ovog voća je odlično poznata, a smatra se da bi trebalo makar dva do tri puta u toku nedelje, a ako je moguće i češće, pojesti jednu celu jabuku sa sve korom, jer se na taj način osigurava zdravlje zuba i desni, ali i celog organizma.

5. Redovno idite na izbeljivanje zuba kod stomatologa

Mada se mnogi pribojavaju ovog postupka, jer ponekad zna da bude malo neprijatan, važno je koristiti sve dobrobiti koje izbeljivanje zuba kod stomatologa nudi. Podrazumeva se da će vaš zubar proceniti na koliko meseci bi trebalo da se vrši ta usluga, a na osnovu stanja vaših zuba primarno.

6. Izbegavajte grickalice i gazirano

Gazirani napici, ali i razne slane i slatke grickalice imaju vrlo negativan uticaj na zubnu gleđ i kvalitet zuba, uopšte, pa je svakako preporučljivo maksimalno ih izbegavati, kada god je to moguće.

7. Koristite konac za zube

Ukoliko imate usku vilicu, te nemate naročito prostora između zuba, najbolji način za ćišćenje i održavanje svakodnevne higijene nudi upravo konac za zube. Ipak, nemojte izgubiti iz vida činjenicu da čišćenje zuba koncem iziskuje malo vežbe, jer je vrlo važno da tom prilikom ne iritirate desni.

8. S vremena na vreme operite zube sodom bikarbonom

Koliko je važno da redovno perete zube kaladontom, toliko je važno da jednom u toku sedmice, a ponekad i češće, umočite svoju čestkicu u prah sode bikarbone i time operete zube. Postupak je, zapravo vrlo jednostavan, a na taj način ćete dugo godina održati zube zdravima, jer će soda bikarbona odstranjivati sve bakterije iz usta.

PODELITE: