Hrana za mozak

Hrana za mozak
Hrana za mozak

Postoje mnoge namirnice za koje se smatra da su odlična hrana za mozak, te je poželjno konzumirati ih kako bi taj ljudski organ radio bez ikakvih poteškoća.

Prenstveno je preporuka unositi dovoljne količine omega 3 masnih kiselina, ali i zdravih ugljenih hidrata, kao i namirnice koje su bogate vitaminima B grupe. Naravno da se savetuje uvrstiti u ishranu namirnice iz svih grupa, ali bi trebalo voditi računa da ishrana bude izbalansirana.

Hrana za mozak

Dobro je poznato da u tuni i skuši, ali i u sardelama, pastrmki i inćunima ima dovoljna količina omega tri masnih kiselina, tako da one važe za odlične izvore tog hranljivog sastojka. Takođe se preporučuje i sa vremena na vreme konzumirati losos, jer je upravo to riba koja je poznata kao najbolji izvor tih kiselina, koje su poznate kao hrana za mozak, pošto se oko četvrtina tog organa sastoji upravo od omega 3 masnih kiselina. Pored toga što će biti od koristi za održavanje rada mozga, te kiseline će uticati i na jačanje otpornosti organizma, ukoliko se pomenute namirnice redovno konzumiraju, a dokazano je i da njihov optimalan unos ima jako protivupalno dejstvo, tako da je zaista vrlo korisno u svakodnevnu ishranu uvrstiti i neku od tih namirnica.

Sledeće što se preporučuje konzumirati za optimalan rad mozga jesu žitarice, odnosno namirnice u kojima je prisutan visok sadržaj kvalitetnih ugljenih hidrata, jer oni dokazano poboljšavaju rad mozga. Uvek se preporučuje u ishrani koristiti žitarice od celog zrna, a najbolje je da to bude u toku prepodnevnih časova, kako bi neophodno gorivo za rad mozga bilo obezbeđeno.

Voće poput borovnice i kivija, na primer, ali i paprika i paradajz, je isto tako odlična hrana za mozak, a prvenstveno zato što su odlični izvori C vitamina. Upravo taj vitamin je zaslužan za optimalan rad mozga, jer se smatra idelanim borcem protiv slobodnih radikala, koji mogu da imaju negativan uticaj na rad tog organa.

Još jedan od vitamina, za koji se smatra da utiče na bolji rad mozga jeste i vitamin K, a njega izuzev u kupusu, ima i u brokoliju i šargarepi, zatim u blitvi, karfiolou i kelju, te u zelenom čaju. Što se voća tiče, vitamin K je zastupljen i u kiviju, kao i u grejpfrutu i avokadu.

Pored svega, savetuje se i u dovoljnoj količini unositi namirnice koje su bogate proteinima i vitaminima iz B grupe. A pod tim se prvenstveno misli na jaja i meso, po mogućstvu najpre pileće. Uz to je dobro konzumirati i teleću džigericu, jer zahvaljujući njenom sastavu, upravo ta namirnica ima uticaja na smanjenje mogućnosti pojave Alchajmerove bolesti.

PODELITE: