Koje su prednosti učenja na daljinu?

Koje su prednosti ucenja na daljinu
Koje su prednosti učenja na daljinu?

U svetlu trenutne situacije je i sasvim očekivano da se zapitamo da li online obrazovanje ima ili nema prednosti.

Zapravo to i nije predmet polemike, jer je poznato da mnoge obrazovne institucije, a među njima svakako i Srednja škola Sveti Arhangel poštuje sve smernice savremenog obrazovnog sistema i preporuke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. U tom smislu je i način organizacije nastave u potpunosti prilagođen trenutno aktuelnoj situaciji, te činjenici da je na području naše zemlje proglašeno vanredno stanje. Učenici ove škole su u potpunosti osigurani da neće gubiti na kvalitetu školovanja, jer se nastava sprovodi uz poštovanje svih smernica izdatih od strane nadležnih institucija.

Učenje na daljinu kod mnogih izaziva bezrazložan strah. Oni koji nisu upoznati sa prednostima takvog načina edukacije misle da se tako gubi na kvalitetu, dok oni koji znaju šta zapravo podrazumeva takav vid organizacije nastave, znaju da su njegove prednosti brojne i maksimalno ih koriste.

Pored ostalog, prednosti školovanja online su maksimalna ušteda vremena i maksimalno poboljšanje kvaliteta nastave.

Naime, učenici iz udobnosti svog doma prate nastavu i imaju fokus na gradivu u najvećoj mogućoj meri. Sa tog aspekta slobodno možemo reći da je kvalitet online nastave na visokom nivou. Tim pre što Srednja škola Sveti Arhangel nastoji da neprekidno unapređuje ne samo kvalitet nastave, nego i kvalitet stručnog kadra, tako da su svi profesori u potpunosti ovladali brojnim alatima, pomoću kojih na najbolji način približavaju gradivo predviđeno aktuelnim nastavnim programom deci.

Zašto su neki protiv online nastave?

U većini slučajeva su ljudi, koji se protive ovakvom vidu edukacije upravo oni, koji i nisu u potpunosti shvatili šta tačno online nastava podrazumeva. A budući da i ne razumeju na koji način, zapravo funkcioniše specijalna platforma za praćenje časova na taj način, drže se varijante da tradicionalnu nastavu ne može ništa da zameni.

Ipak, da bi razumeli zašto se sve više obrazovnih institucija okreće ovakvom vidu edukacije, moraju znati da se kvalitet časova koji se na taj način organizuju, ni u kom slučaju ne sme dovoditi u pitanje. Naravno, sve to pod uslovom da se profesori trude da na najbolji mogući način osmisle predavanja i učine ih interesantnim svojim učenicima.

Upravo tu se akcenat stavlja na kvalitet rada i na upoznavanje učenika sa primenom savremenih tehnologija, što će im sigurno u budućnosti biti od koristi. Samim tim što će im na drugačiji način biti predstavljeno gradivo, imaće priliku da se upoznaju i sa korišćenjem savremenih tehnologija, pa će tako sigurno biti u prednosti nad decom koja ne koriste na adekvatan način računare i sve prednosti, koje oni nude.

Prednosti online nastave

Nema potrebe nekome ko je koristio internet platforme za učenje na daljinu objašnjavati zbog čega je takav vid edukacije dobar. Ipak, uvek će postojati i oni koji su pristalice tradicionalnog načina organizacije nastave i imaju stav da prisustvo profesora u učionici ne može ništa da zameni, te ih i ne vredi ubeđivati u suprotno.

U osnovnu prednost online nastave sigurno spada ušteda novca u svakom smislu. Prvo i osnovno, učenici ne troše novac da bi stigli do škole, a zatim i ne troše novac na užinu i ostale uobičajene izdatke.

Sledeća prednost je udobnost. Dakle, nastava na daljinu se odvija iz doma učenika, što znači da on ima apsolutnu udobnost. Važno je da ima računar i stabilnu vezu sa internetom dok prati na taj način časove. Podrazumeva se da bi učenik trebalo da bude u izolovanom prostoru, odnosno da ga ne ometaju ukućani tokom časa.

Na kraju, ipak moramo pomenuti i određene mane nastave na daljinu, ako ih tako uopšte možemo nazvati. A tu opet sve zavisi od koncepta i tiče se slanja domaćih zadataka. Većina profesora se trudi da i taj segment učenicima olakša, naravno, te zahteva domaće zadatke u elektronskom formatu. Ali negde gde to nije moguće, može profesor da zatraži od učenika da prepiše zadatak ili uradi vežbu u zbirci, zatim fotografiše i pošalje na mejl adresu profesora, što donekle može da zakomplikuje čitav proces rada. Mada se mora priznati da to i nije neka naročita mana, kada se uzme u obzir da je mnogo više prednosti takve vrste nastave.

PODELITE: