Koliko često bi trebalo ići na preventivnu kontrolu lekaru?

Sa jedne strane postoje ljudi koji se striktno pridržavaju svih opšteprihvaćenih pravila o tome koliko često bi trebalo ići na preventivnu kontrolu lekaru, dok su sa druge strane oni, koji kod lekara odlaze isključivo u onim situacijama kada imaju nekih zdravstvenih tegoba. Naravno da ne možemo reći da su u potpunosti u pravu ni jedni ni drugi, ali znamo da ona starinska izreka: Bolje sprečiti, nego lečiti, sasvim sigurno nije izmišljena bez razloga.

Naravno da ne treba preterivati sa posetala lekaru, ali je sasvim sigurno da bi se valjalo pridržavati pravila o tome kada je poželjno otići na kontrolni ginekološki pregled, na primer, odnosno na pregled srca, debelog creva i testisa, te se pridržavati propisanih pravila o tome u kom vremenskom intervalu bi trebalo raditi testove opterećenja, ali i proveru krvne slike i mnogih drugih parametara.

Koliko često bi trebalo ići na preventivnu kontrolu lekaru?

Osnovni cilj koji preventivni lekraski pregledi imaju jeste da se uoče određeni simptomi i promene, kako bi se eventualno na vreme otklonio uzrok potencijalnog oboljenja, a što će u velikoj meri poboljšati i kvalitet života svakog pojedinca, ali i zajednice u celini.

Upravo iz tog razloga se, recimo preporučuje da žene nakon 30 godina starosti redovno posećuju ginekologa, te da jednom u toku godine provere stanje reproduktivnih organa, odnosno da urade kompletan ginekološki pregled. Takođe je preporuka i da jednom u godinu dana, a nakon navršenih 40 godina provere stanje dojki i to uz primenu ultrazvuka, odnosno da zatraže od svog ginekologa da izvrši sve neophodne preglede, kako bi utvrdio stanje zdravlja njihovih grudi.

Isto tako je preporuka jednom u dve godine obaviti kontrolni pregled, kako bi bilo utvrđeno stanje krvi, a kojom prilikom bi trebalo proveriti i nivo šećera u krvi, ali i vrednosti holesterola, te gustinu kostiju.

A naročito bi nakon 45 godina starosti trebalo voditi računa o vidu i krvnom pritisku. Upravo iz tog razloga brojni stručnjaci preporučuju da se na pregled kod oftalomologa tada ide jednom godišnje, kao i da se redovno meri krvni pritisak.

Trebalo bi i da muškarci, nakon navršenih 50 godina redovno kontrolišu stanje svojih testisa, a svakako bi valjalo u tom periodu izvršiti i sve neophodne provere vezano za funkcionisanje organa za varenje.

Bilo u koju grupu da spadate, odnosno bez obzira na to da li kod lekara odlazite samo po potrebi ili ipak, maksimalno poštujete preporuke medicinskih stručnjaka o redovnim, preventivnim pregledima, važno je da svakako vodite računa o stanju svog zdravlja što je moguće više.

PREDHODNI ČLANAK SLEDEĆI ČLANAK

Top