Koliko košta školovanje u privatnoj srednjoj školi?

Koliko kosta skolovanje u privatnoj srednjoj skoli
Koliko košta školovanje u privatnoj srednjoj školi?

Situacija u oblasti prosvete i obrazovanja je znatno drugačija nego ranije, pa je sve više i roditelja i dece, koji razmišljaju o upisivanju privatnih srednjih škola i fakulteta. Mora se priznati da je ranije to bila misaona imenica za ljude sa optimalnom primanjima, ali to danas više nije slučaj.

Koliko košta školovanje u privatnoj srednjoj školi?

Vlasnici privatnih srednjih škola nastoje da omoguće zainteresovanoj deci, odnosno njihovim roditeljima da mogu relativno lako da finansiraju školovanje. Iz tog razloga je visina školarina u velikoj meri prilagođena i trenutnoj platežnoj moći građana Republike Srbije.

Ako bismo morali da izdvojimo obrazovnu instituciju, koja je po cenama školovanja najpovoljnija, a istovremeno nudi posebno visok kvalitet nastave i odlične uslove za rad, onda je to sasvim sigurno srednja škola Sveti Arhangel u Novom Sadu. Ne samo da je izuzetno pristupačna cena školovanja za trenutno šest obrazovnih profila, već se nude i mnoge druge povoljnosti učenicima.

Svako ko želi da postane vlasnik diplome za zanimanje medicinska sestra - vaspitač ili medicinska sestra - tehničar, odnosno za zanimanje pedijatrijska sestra, zatim farmaceutski tehničar i ekonomski tehničar, kao i za obrazovni profil laboratorijski tehničar treba da izdvoji ukupno 800 evra u dinarskoj protivvrednosti, a za jednu godinu školovanja. A uz to će svi đaci, odnosno njihovi roditelji ili staratelji dobiti informaciju o tome da je u navedenu cenu uključena i uniforma za konkretni obrazovni profil, a ako je to u skladu sa zahtevima organizacije nastave. Što se načina plaćanja tiče, ova obrazovna institucija, koja je od strane nadležnog ministarstva sertifikovana za sprovođenje nastave u okviru svih pomenutih obrazovnih profila, svakako nudi i određene povoljnosti, a u vidu plaćanja na nekoliko rata.

Naravno da se cena školarine za jednu školsku godinu razlikuje u odnosu na to koja obrazovna institucija organizuje nastavu i koji obrazovni profil je u pitanju.

Međutim, ono što bi trebalo da imaju na umu roditelji dece, to jest njihovi zakonski staratelji jeste da više cena ne znači i da je u pitanju obrazovna institucija, koja nudi kvalitetniju nastavu. Zapravo sve privatne škole na području Republike Srbije moraju organizovati nastavu u skladu sa propisanim pravilima, a kojom prilikom su u obavezi da zadovolje i odredbe zakona, koje se tiču samog prostora, to jest onoga što on mora da poseduje od opreme.

Svakako moraju takođe znati zainteresovani i da je diploma bilo koje privatne srednje škole na istom nivou, to jest u potpuno istom rangu kao i diploma bilo koje državne srednje škole. Naravno da to podrazumeva da privatna srednja škola mora imati sve zakonom propisane dozvole za rad, to jest za sprovođenje nastave u okviru konkretnih obrazovnog profila. A to je vrlo lako proverljivo, te je u svakom slučaju preporuka svakom roditelju, to jest zakonskom staratelju deteta da pre upisa izvrši neophodne provere o tome.

PODELITE: