Koma: pauza između života i smrti

Koma pauza izmedu zivota i smrti
Koma: pauza između života i smrti

Ne tako retko možemo čuti da je neko pao u komu, a što se događa nakon teških saobraćajnih nesreća ili udaraca u glavu najčešće, mada postoje i drugi razlozi za nastanak ovog stanja. Takođe postoje i, za medicinu donekle neobjašnjivi slučajevi, kada se osoba nakon dužeg perioda koji provede u komi, jednostavno probudi.

Šta je zapravo koma?

U zvaničnoj medicini, koma se tretira kao poremećaj stanja svesti, pa se navodi da je u pitanju najteži oblik takvog poremećaja. Takođe važi za urgentno stanje, koje iziskuje hitnu hospitalizaciju pacijenta i neophodnu terapiju. Izuzetno je značajno da se utvrdi tačan uzrok ovog stanja, kako bi mogla da bude propisana adekvatna terapija.

Šta dovodi do kome?

Svakako da postoje brojni razlozi zbog kojih čovek može da dođe u ovo stanje, a kao jedan od najčešćih se navodi povreda mozga, do koje može da dođe ili usled moždanog udara ili prilikom saobraćajne, odnosno neke druge nesreće, a kada dolazi do nezgodnog udarca u glavu. Isto tako se kao uzrok pojave ovog akutnog stanja navodi i povreda mozga kod epileptičara, kao i nedostatak kiseonika u celom telu. Neretko dolazi do zapadanja u komu i ukoliko dođe do ozbiljnog trovanja, te ukoliko primarno budu zahvaćeni jetra i bubrezi time. Kao uzrok nastanka ovog stanja se neretko navodi i pojava metaboličkog poremećaja, a do koje obično dolazi kod različitih endokrinih bolesti, kada se usled primene različitih medikamenata poremeti prirodna ravnoteža nivoa hormona u organizmu, pa se javlja hormonski disbalans.

Kakva je klinička slika pacijenta u komi?

U većini slučajeva osoba koja zapadne u ovo stanje ne reaguje ni na kakve spoljne nadražaje, ma koliko oni bili bolni, uzevši u obzir da je ona potpuno bez svesti i priključena na aparate. Zenice pacijenata koji su u komi ne reaguju na svetlost, a nisu prisutni ni mišićni refleksi, kao ni refleks gutanja. Zapravo pacijent koji zapadne u stanje kome jedino može samostalno da diše, a njegov krvotok tom prilikom nesmetano funkcioniše, s tim što postoje slučajevi kada čak i ove dve vitalne funkcije bivaju poremećene sa vremena na vreme.

Koma: pauza između života i smrti

Od pacijenata koji su bili u ovom stanju, te imali tu sreću da se probude i oporave, se mogu čuti neverovatne priče. Mnogi od njih opisuju ovo stanje kao stanje sna, tako da se slobodno može reći da je koma pauza između života i smrti, dok oni koji su skloni onostranom, to objašnjavaju kao znak od Boga da osoba treba da promeni mnoge stvari u svom životu.

Zanimljive informacije o komi

Postoje zapisana svedočenja da su pacijenti nakon nekoliko meseci ili godina provedenih u ovom stanju uspeli da se probude, te počeli da govore na jeziku koji im do tog momenta nije bio maternji. Čak u nama komšijskoj zemlji se jedan takav slučaj dogodio, kada je trinaestogodišnja devojčica nakon samo jednog dana provedenog u stanju kome, umesto svog maternjeg hrvatskog, isključivo govorila samo nemački. Postoje i oni pacijenti koji su zapamtili većinu stvari koju su, kako kažu videli tokom tog perioda u svojim snovima. A bilo je i onih ljudi, koji su nakon određenog perioda provedenog u tom stanju doživeli prosvetljenje, u smislu da su otkrili da imaju određeni dar koji pre toga nisu imali.

PODELITE: