Mislim da znam zašto želim da budem doktor

Mislim da znam zasto zelim da budem doktor
Mislim da znam zašto želim da budem doktor

Obično kada pitate mališane šta žele da budu kad porastu, dobijete odgovor vatrogasac, policajac ili doktor, a ponekad deca odgovore jednostavno da ne znaju, ali se u većini slučajeva odgovor na to pitanje iz godine u godinu menja, kako se i interesovanja mališana menjaju.

Međutim postavlja se pitanje šta se desi sa tim što smo želeli da budemo kad porastemo, jer neretko mnogi od nas svoj životni poziv nađu u potpuno drugoj oblasti.

Ipak, odlučili ste da upišete srednju medicinsku školu, završili je i sada ostaje da rešite šta želite dalje - da pokušate da pronađete posao u struci ili da nastavite školovanje. Ukoliko želite da upišete Medicinski fakultet, onda bi trebalo da razmislite takođe šta dalje, odnosno za koju oblast tačno želite da se specijalizujete.

A ako vas neko tada upita zbog čega ste baš za medicinu zainteresovani, a vaš odgovor bude mislim da znam zašto želim da budem doktor, smatrajte da ste obavili pola posla. Naravno da sve to nije dovoljno da biste zaista određenu oblast specijalizirali i zaposlili se u struci, ali sama činjenica da znate zbog čega ste tu profesiju baš odabrali, govori da ste na pravom putu.

Najčešći odgovori na to pitanje su zato što želim da pomažem ljudima, odnosno zato što želim da poboljšam kvalitet života svojih bližnjih i ostalih, a vrlo često studenti na pitanje zašto žele da budu doktori odgovaraju da ih je medicina i briga o drugima zanimala od najranijeg uzrasta.

Ali se, ipak postavlja se pitanje da li je to sve zaista dovoljno da bi se neko bavio ovim, nadasve odgovornim i plemenitim pozivom. Sasvim logično, nije dovoljno samo želeti, jer se neretko događa da brojni studenti imaju sumnje u sebe, odnosno u to da li će u budućnosti moći da se izbore sa svim izazovima koje ova profesija nudi. Zato je vrlo važno iz dana u dan raditi na sebi, nastojati svoje mentalne snage podići na viši nivo, jer će upravo to i dovesti do kvalitetnijeg obavljanja izabranog posla.

Iako je najčešće empatija i želja da se pomogne ljudima u nevolji razlog za izbor Medicinskog fakulteta, odnosno za specijalizaciju na jednom od smerova, činjenica je da postoje ljudi koji od malena bivaju predodređeni da se tim poslom bave, a najčešće zato što su njihovi roditelji pre toga utabali stazu u medicini. Svakako da ima i one dece koja ne žele da idu dobro prohodnim putevima, pa čak i ako su njihovi roditelji vrhunski lekari, oni biraju neko drugo zanimanje, gde će imati priliku da sami pronađu svoj put. U tom slučaju se od roditelja očekuje da imaju primarno razumevanja, te da u potpunosti podrže svoju decu u njihovom izboru.

Jedno je sigurno, ko god odluči da se bavi ovim izuzetno požrtvovanim, odgovornim i plemenitim zanimanjem to uglavnom čini iz ljubavi prema drugima i želje da pomogne, a to svakako treba ceniti.

PODELITE: