Ne kupujte lekove na svoju ruku

Ne kupujte lekove na svoju ruku
Ne kupujte lekove na svoju ruku

Koliko puta ste do sada od mnogih čuli da su kupili određeni lek, jer su saznali od prijatelja, komšije ili bilo koga drugog da on može da im pomogne? A koliko ste opet puta do sada imali prilike da se uverite i da vama ili vašim bližnjima nadležni lekar prepiše određena farmaceutska sredstva, a da ona uopšte nemaju takav efekat kakav bi trebalo da imaju?

Postavlja se pitanje ko je u pravu, da li oni koji kupuju lekove na svoju ruku i ne žele da čuju mišljenje stručnjaka ili oni koji se slepo pridržavaju onoga što im doktor kaže, pa čak i kada terapija nema odgovarajući efekat?

Naravno da je potpuno nemoguće dati pravi odgovor na sva ova pitanja, ali ne treba ni u kom slučaju izgubiti iz vida činjenicu da farmaceuti i farmaceutski tehničari, odnosno lekari i ostalo medicinsko osoblje idu u medicinsku školu i na medicinski fakultet, da bi lečili čjude, te prepisivati lekove pacijentima i da bi mogli da ih savetuju o postupku lečenja.

Sa druge strane, mnogi od nas su skloni da jednostavno koriste lekove za koje su čuli da su pomogli nekome, te da vrlo brzo primete da i njima pomažu. Međutim, da li je to pametno ili ne uvek, pre ili kasnije pokaže vreme.

Kada vam neko kaže ne kupujte lekove na svoju ruku, a ukoliko spadate u grupu ljudi koji ne slušaju naročito savete stručnjaka, vrlo je verovatno da ćete se možda i naljutiti, te tvrditi da ste vi potpuno u pravu, jer koristite lek za koji imate saznanje da je nekome pre vas pomogao u sličnoj situaciji. Ali nemojte zaboraviti da je svaki organizam različit, te da jedan isti lek nekome može pomoći u potpunosti da otkloni konkretne tegobe, dok kod nekoga može izazvati sasvim suprotan efekat.

A da ne biste došli u situaciju da osetite negativne posledice bilo kog farmaceutskog sredstva, nemojte se igrati sa tako ozbiljnim stvarima, kao što je vaše zdravlje.

U principu jedini lekovi koji se, donekle bezbedno mogu koristiti bez nadzora stručnjaka jesu analgetici, ali i sa njima treba biti naročito obazriv, jer ih u prodaji ima dosta i svaki od njih može da izazove i negativnu reakciju kod svakoga u određenoj situaciji.

Upravo zato što jesu učili škole i studirali, lekari, farmaceutski tehničari i ostali medicinski stručnjaci su jedini kompetentni da prepišu korišćenje određenog leka, pa je uvek preporuka posavetovati se sa nekim od njih u vezi sa korišćenjem bilo kog leka, pa čak i analgetika. Razloga za to je mnogo, a jedan od njih jeste što simptomi mogu ukazivati na potpuno različito oboljenje, a što će svakako lekar utvrditi nakon adekvatnog pregleda. Zato razmislite dobro pre nego što odete u apoteku, kako biste samoinicijativno kupili neki lek, a koji samo mislite da vam može pomoći, te radije kontaktirajte odabranog stručnjaka, kako biste od njega dobili savet, na osnovu njegovog znanja i iskustva.

PODELITE: