Osim snega i zime decembar nam donosi i viruse i prehlade

Osim snega i zime decembar nam donosi i viruse i prehlade
Osim snega i zime decembar nam donosi i viruse i prehlade

Završni meseci u toku godine su obično asocijacija na vreme slavlja, te na donošenje odluka o tome šta ćemo uraditi u toku naredne godine. Međutim, retko ko razmišlja o tome da nam osim zime i snega, decembar mesec neretko donosi i brojne viruse i prehlade. Upravo zato i jeste vrlo važno da naučite na koji način se od toga možete zaštititi, a da biste Novu godinu dočekali u zdravlju.

Kako da se zaštitite od virusa i prehlada u zimskim mesecima?

Svakako da je jedna od najsigurnijih metoda vakcinisati se protiv gripa, ali postoje mnogi koji su protiv toga, jer se u medijima plasiraju različite informacije o korisnosti, odnosno štetnosti tih vakcina. Samo zato je uvek bolja varijanta opredeliti se za prirodne lekove, koji su odličan način za zaštitu od virusa i prehlada.

Najbitnije je u to doba, ali i u ostalim periodima godine, raditi na jačanju imuniteta i to naročito kod mališana.

Postoje brojni prirodni lekovi, koji se u tu svrhu koriste, a pored meda i propolisa, preporučljivo je koristiti đumbir, med i limun, ali i mnoge druge prirodne sastojke u različitim kombinacijama.

A da biste zaista zimu prošli bez prehlade, valjalo bi i da se ne izlažete riziku, pa ako ne morate, trebalo bi da izbegavate mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Naravno da to u većini slučajeva nije baš u potpunosti moguće učiniti, pa je zato vrlo važno da vodite računa o higijeni ruku, a kod dece posebno o higijeni nosa i disajnih puteva. Dakle, ukoliko već morate da budete u kolektivu, poželjno je da često perete ruke, kao i da vlažite nos različitim, relativno prirodnim sredstvima, ali i da prostoriju u kojoj boravite, što češće provetravate.

Niko ne može da vam garantuje da ćete zaista u toku zimskih meseci izbeći mogućnost da budete zaraženi virusima, ali je na vama da preduzmete sve što je u vašoj moći, kako biste mogućnost za zarazu i prehladu sveli na minimum.

Isto tako nije preporučljivo opterećivati se tim, ali svakako treba voditi računa i izbegavati sve potencijalne faktore rizika.

PODELITE: