U kojoj državi je najveća potražnja za medicinskim radnicima?

U kojoj drzavi je najveca potraznja za medicinskim radnicima
U kojoj državi je najveća potražnja za medicinskim radnicima?

Sve je veća potražnja za radnicima medicinske struke na području određenih država na teritoriji Evropske Unije, pa i nije toliko začuđujući podatak da se mnogi odlučuju da napuste svoju zemlju i zaposlenje potraže u inostranstvu. Međutim, postoje koraci koji moraju da budu ispoštovani, da bi taj postupak bio urađen prema pravilima i da bi kandidat zaista bio u prilici da se zaposli u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi na teritoriji druge zemlje.

U kojoj državi je najveća potražnja za medicinskim radnicima?

Gotovo da je počelo da se podrazumeva, naročito među tek svršenim studentima i osobama koje steknu kvalifikacije u medicinskoj struci, da razmišljaju o odlasku iz zemlje, jer su čuli da su u nekoj drugoj zemlji uslovi za rad mnogo bolji i da su plate više. Ne kažemo da to baš nije tako u većini slučajeva, ali je činjenica da se mnogo, upravo najpre medicinskih stručnjaka, ipak odlučuje da ostane u svojoj zemlji i potraži posao.

Podrazumeva se da svako od nas ima mogućnost izbora, ali pre nego što donese odluku da li će otići van svoje zemlje ili će, ipak u njoj ostati, treba da zna u kojoj državi je najveća potražnja za medicinskim radnicima.

Naime, kako u ovom trenutku pokazuju dostupni podaci, Nemačka je za medicinske stručnjake "obećana zemlja". U ovoj zemlji je trenutno potražnja za velikim brojem stručnog medicinskog osoblja, te tako mnogi zdrtavstveni radnici iz Srbije i zemalja regiona odlučuju da preduzmu baš taj korak, te da posao u struci pronađu na teritoriji te ili neke druge, prvenstveno evropske zemlje.

Bitno je da budu informisani o tome da postoje specijalizovane institucije, koje se bave upravo posredovanjem u zapošljavanju, te im omogućuju da u relativno kratkom roku i po najpristupačnijim uslovima zaista i pronađu posao u svojoj struci na teritorioji određene zemlje.

A kako je vest da Nemačka potražuje čak sto hiljada radnika različitih profila odjeknula nedavno u našoj zemlji, to su mnogi videli u tome šansu da osiguraju svoju budućnost, te su se čak odlučili i za prekvalifikaciju.

Naglašavamo da je program prekvalifikacije, koji Obrazovni centar Akademije Oxford nudi za zanimanja iz različitih oblasti, pa i medicine u potpunosti usaglašen sa zakonom, a što pruža odlične mogućnosti zainteresovanima, koji ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Zapravo se zahteva da kandidat poseduje diplomu za obrazovni profil u trogodišnjem, odnosno četvorogodišnjem trajanju iz druge struke, kako bi mogao da pristupi programu prekvalifikacije za odabrano zanimanje u okviru medicinske struke.

Postupak je, svakako precizno definisan zakonom, te podrazumeva da stručni tim ove ili bilo koje druge akreditovane obrazovne institucije ima obavezu da, u skladu sa važećim pravilnikom izvrši upoređivanje predmeta, te da utvrdi diferencijalne ispite. Sa svim detaljima vezano za program prekvalifikacije, a primarno sa obavezom pohađanja praktične nastave će svaki prijavljeni kandidat da bude na vreme upoznat.

Nakon što prekvalifikacija za zanimanja medicinske struke bude bila izvršena, polaznik će steći diplomu, koja je potpuno validna, pošto se radi o obrazovnoj instituciji koja je ovlašćena od strane nadležnih za sprovođenje tog programa, te će moći da pristupi pripremi za odlazak u inostranstvo. Zapravo je iznet zahtev da nemački, odnosno jezik zemlje u kojoj odabere da pronađe zaposlenje poznaje najčešće na B 2 nivou, a prema pravilima CEFR - a (The Common European Framework for languages). Upravo iz tog razloga će biti neophodno i da pohađa kurs tog jezika, kako bi stekao validan sertifikat, a što takođe pomenuta obrazovna institucija ima u ponudi. U slučaju da neko ima tako visok nivo znanja određenog stranog jezika, prema pravilima je neophodno da validan dokaz o tome dostavi, a o čemu će svakako precizno da bude obavešten od strane nadležnih.

PODELITE: