Vrtić: pravi izbor za decu?

Vrtic pravi izbor za decu
Vrtić: pravi izbor za decu?

Oprečna su mišljenja mnogih roditelja da li je vrtić pravi izbor za decu ili ne, ali je neosporna činjenica da se odgovor na pitanje sam nameće u zavisnosti od toga da li su roditelji zaposleni ili ne, odnosno da li im neko može pomoći u čuvanju mališana ili ne.

Upravo iz tog razloga smo i odlučili da pokušamo krajnje neutralan odgovor da damo na ovo pitanje.

Sa jedne strane su oni roditelji, koji smatraju da dete ne bi trebalo da ide u vrtić, ukoliko su u mogućnosti da ih oni sami čuvaju ili da to umesto njih učine njihovi roditelji. a sa druge strane su oni, koji vrtić vide kao nešto što je za njihove mališane jako dobro i pozitivno, jer će tamo biti u mogućnosti da se druže sa svojim vršnjacima i nauče nešto novo. Naravno da su i jedni i drugi u pravu, jer sve zavisi iz koje perspektive gledaju.

Ipak, ranije se podrazumevalo da dete do prvog razreda osnovne škole boravi u svojoj kući, jer nisu praktično ni postojale predškolske ustanove. A u to doba su mališani boravili uz svoje roditelje, kao i bake i deke, te se učili brojnim kućnim poslovima.

Danas se, međutim situacija značajno promenila, jer sve veći broj mladih majki mora da se vrati na posao vrlo brzo nakon porođaja, kako bi zaradili dovoljno novca da nesmetano žive, odnosno da pomognu svom suprugu u izdržavanju porodice. Upravo iz tog razloga se javljaju i novi trendovi u vaspitavanju dece, tako da se stručnjacima prepušta da ih nauče novim stvarima, odnosno da učine ono, što su ranije činili njihovi roditelji i deke i bake.

Svakako da se postavlja pitanje da li je vrtić pravi izbor za decu u svakoj situaciji, prosto zato što ima mališana koji se jako teško naviknu na odvajanje od roditelja, pa onda i kroz taj period prođu mnogo teže nego njihovi vršnjaci. Tada je vrlo važno da roditelji osluškuju potrebe svog deteta, te da ga ne odvode u vrtić, a ukoliko se to loše odražava na njegovo zdravstveno ili psihičko stanje.

Naravno da postoje situacije i kada roditelji nemaju mogućnost izbora, te jednostavno moraju brigu o svojim mališanima da prepustite stručnim licima, jer imaju ili zahtevan posao ili nemaju mogućnost da angažuju nekoga da brine o njihovoj deci dok su oni na poslu.

Jasno je posle svega ovoga da su velike prednosti boravka mališana u predškolskim ustanovama, ali je isto tako jasno da postoje i brojni nedostaci, odnosno mane. Pored toga što će dete češće oboljevati u početku, sve dok ne stekne jači imunitet, negativna strana boravka dece u vrtićima jeste i to što se u određenim slučajevima odvajanje od roditelja može odraziti negativno na njihovu psihu. Upravo zbog svih tih razloga se i preporučuje da roditelji prvenstveno osluškuju potrebe svog deteta, koliko god je to moguće, te da odluče da li je zaista vrtić pravi izbor i za njihovo dete u određenom uzrastu.

Takođe moramo napomenuti i to da je vrlo važno odabrati pravi uzrast za polazak u vrtić, naravno ukoliko za to postoje uslovi, to jest ukoliko roditelj može da mu se posveti do određenog perioda. Obično je najbolje sačekati da mališan malo poraste, a kako bi shvatio da će mu u vrtiću biti lepo, te da zna da se adekvatno izrazi o svemu što ga muči.

Podrazumeva se da odgovor na pitanje da li je zaista vrtić najbolji izbor i za vaše dete ne može dati niko osim vas, ali se svakako preporučuje da roditelj sagleda i pozitivne i negativne aspekte ove odluke, te da se tek nakon toga opredeli, odnosno odluči da li će svoje dete upisati u konkretnu predškolsku ustanovu ili će to ostaviti za kasnije.

PODELITE: