Šta je to uporedno školovanje?

U današnje vreme, kada mnogi kvalifikovani umetnici iz raznih oblasti ne uspevaju da pronađu zadovoljavajuće zaposlenje u struci, sasvim je logično da se roditelji ili staratelji deteta koje se školuje u okviru određene srednje muzičke ili baletske škole, te onoga koje je svoje ostvarenje pronašao u nekom sportu, žele da mu obezbede adekvatno obrazovanje. A za takve kandidate je upravo i predviđeno uporedno školovanje, koje u Novom Sadu nudi srednja škola Sveti Arhangel.

Kako je pomenuta institucija od strane nadležnog ministarstva Republike Srbije ovlašćena za sprovođenje različitih programa, to svaki pojedinac koji se opredeli za ovakav vid edukacije ima mogućnost da u optimalnom roku stekne dve diplome, to jest da nastavi da se školuje za balet, odnosno muziku, te da ne prekida bavljenje izabranim sportom, a da istovremeno može da polaže ispite za izabrani obrazovni profil.

Šta podrazumeva uporedno školovanje?

Najjednostavnije rečeno, uporedno školovanje je vrlo nalik vanrednom obrazovanju, stim da su zainteresovani uslovljeni da redovno pohađaju neku drugu srednju školu, a da istovremeno imaju i želju da polažu ispite vezane za neki drugi obrazovni profil koji srednja škola Sveti Arhangel, Novi Sad ima u ponudi, kako bi stekli validnu diplomu.

Način na koji se sprovodi uporedno školovanje je gotovo potpuno isti kao i kada se pristupa vanrednom obrazovanju, a što podrazumeva da svaki pojedinačni kandidat ima obavezu da u tačno definisanim ispitnim rokovima polaže ispite koji su nastavnim programom za određeni obrazovni profil predviđeni. Isto tako mu je omogućeno da prisustvuje i konsultacijama sa nadležnim profesorom, odnosno da pohađa praktičnu nastavu u tačno definisanom trajanju, a pod uslovom da je to definisano aktuelnim nastavnim planom.

Kome se i zbog čega preporučuje uporedno školovanje?

Kao što smo prethodno pomenuli, uporedno školovanje se najpre preporučuje onim učenicima srednjih škola koji se školuju u oblasti muzike ili baleta, ali je svakako opšta preporuka da se deca koja se bave profesionalno nekim sportom ili, recimo pohađaju gimnaziju, opredele za ovakav vid edukacije, ukoliko to žele.

Zapravo je stavr u tome da uporedno školovanje omogućuje zainteresovanim kandidatima da istovremeno steknu dve diplome za različite obrazovne profile. Na taj način će svi oni biti u značajnoj prednosti nad ostalima, jer će praktično rečeno, u nekom trenutku biti u mogućnosti da izaberu čime žele da se bave. Tako, recimo ako neko više ne bude imao želju da se profesionalno bavi osnovnim zanimanjem za koje se školovao, on uvek ima mogućnost da potraži zaposlenje u struci za koju se kvalifikovao kroz uporedno školovanje.

Na taj način će roditelj svakog pojedinačnog kandidata, to jest njegov staratelj da mu obezbedi znatno veći broj mogućnosti za zaposlenje. A budući da srednja škola Sveti Arhangel u Novom Sadu u svojoj zvaničnoj ponudi ima veliki broj obrazovnih profila u okviru različitih struka za koje je zainteresovanima omogućeno uporedno školovanje, ni najmanje ne sumnjamo da će svaki srednjoškolac biti u mogućnosti da pronađe onaj za koji ima posebno interesovanje.

Zaposleni u našoj školi su tu da vam odgovore na svako pitanje i maksimalno izađu u susret vašim zahtevima, kako biste svom detetu omogućili da kroz uporedno školovanje stekne još jednu diplomu! Kontaktirajte nas već danas i pružite priliku svom detetu da se kvalifikuje za jedno od brojnih zanimanja koja imamo u ponudi!

PODELITE: